Vårt värmesystem består av två huvuddelar, ventilationssystemet och fjärrvärmen som värmer via elementen men elementen ensamma klarar inte värmebehovet utan förutsätts samverka med bland annat värmeväxlaren som skall stänga ute alltför mycket kalluft via termostatventilen och även att kanalvärmaren kan behövas för att förvärma tilluften under kalla dagar. Allt det står att läsa om i separat dokument på den här hemsidan, kolla ”dokument”.

För elementen så är orginaltermostaterna och ventilerna nu snart 40 år gamla, de behöver ses över att de inte har dammat ihop och att de fungerar, fungerar de inte så regleras inte värmen heller, ta loss och motionera. Samma sak gäller den ventil i anslutningen av elementet från värmerören som kommer upp ur golvet (oftast), ventilen kan med tiden ha fastnat och behöver motioneras. Är golvrören varma och elementet kallt trots att du öppnat helt, felsök då i de två nämnda orsakerna. Det ska med bytet av värmeväxlare i undercentralen inte behöva luftas ur elementen (vi har testat och det verkar inte finnas luft i systemet) men kolla även det om inte de två andra räckte som åtgärd. Flytta även bort möbler som blockerar värmen i elementen att ståla ut i rummet.

Ett vanligt fel är också att de första elementen i inkommande slinga står på för fullt och dränerar värmen i slingan så att det inte räcker till övriga huset. Ett tips är att dra ned värmen på första elementet vid entredörren, ev även elementet på toaletten och se om det blir varmare i resten av huset.

Styrelsen har sett över att det är bra flöde i hela systemet, det som gjorts nyligen (dec 21) är att vi valt ut två stycken hus för att se hur flödet/trycket fungerar och ändras beroende på inställning av systemet lokalt i husen. Metoden fungerar men är inte något som görs med automatik, det är enbart som nödlösning om allt annat gjorts som ligger på fastighetsägaren att underhålla och förnya.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *